ENDÜSTRİDE ARTIRILMIŞ GERÇEKLİK KULLANIMI

Artırılmış gerçeklik uygulamalarının günümüzdeki üretim sektöründeki uygulamalarının başında, bir fabrika veya fabrika ünitesinin kurulumunda gerçeğe uygun tasarımların, fabrika içinde nasıl ve ne şekilde yer alacağının bilinmesini sağlayarak mühendislere ünitelerin kurulumunda, montaj sıralaması, bakım ve onarım planlaması vb. konularda önemli kolaylıklar sağlamaktadır.[1]

Endüstride, bir fabrikada üretimle ilgili süreçlerin nasıl olduğunu işe yeni başlayan personele öğretmede bir diğer ifadeyle uyum programı uygularken işletmenin insan kaynakları fonksiyonuna yardımcı olmada kullanılmaktadır. Buna ek olarak aşağıdaki resimde bulunan örnekte olduğu gibi, endüstriyel müşterilere veya fabrikayı tanıma amaçlı fabrikayı gezen kişilere fabrika içerisinde üretim hattını anlatırken ve süreçleri gösterirken artırılmış gerçeklikten faydalanabilir.

Resim: Üretim Hattının Artırılmış Gerçeklikle Görüntülenmesi

Kaynak: https://anahtar.sanayi.gov.tr/tr/news/artirilmis-gerceklik-ar-uygulamalarindaki-gelismeler-gunluk-hayatta-kullanimi-%e2%80%93-ii/1933, Erişim Tarihi:24.02.2015.

Resimde görüldüğü üzere oryantasyon, planlama ve üretim hattının tanıtılması gibi amaçların yanında, AG, işin yapılması esnasında arıza tespitinin yapılması, anında çevrimiçi destek alınması ve yönlendirme, iş güvenliği açısından o anda işçinin çalıştığı yerde daha önceden yaşanan sıkıntıları, yaşanılması muhtemel sıkıntıları belirterek, o anda işçinin nasıl davranması veya nasıl davranmaması gerektiğine dair birçok bilgi ayrıntı verici ve işçiye yol gösterici rol oynamaktadır. Bu sayede işin yapılmasında da, iş sağlığı ve güvenliği alanında da büyük bir destekçi olmaktadır. Artırılmış gerçekliğin üretim sektöründe kullanımına çok sayıda örnek eklenebilir ve gelecekte ilgili düzenlemelerle birçok alanda kullanılacağı düşünülmektedir.

Artırılmış gerçeklik endüstride lojistik alanında da kullanılmaktadır. Lojistik süreçlerde gerçek dünya ile artırılmış sanal dünya depo ve lojistik yönetiminde birleştirilebilmektedir. Bu kullanımda lojistik ve depolama alanında çalışan işçiler iş esnasında kullandıkları artırılmış gerçeklik gözlüğüyle depolanması gereken ürünlerin üzerinde bulunan işaretleyiciler vasıtasıyla materyalleri tanıyabilmektedirler. Depolama sistemlerinde karışıklığın önüne geçmekte, gerçek zamanlı verilerle çalışanları yönlendirmekte, çalışanların hata yapmaması için önlem almakta ve kurumsal kaynak yönetimi (ERP) programlarıyla entegre çalışarak yöneticilerin ulaşabileceği raporların hızlı ve gerçek zamanlı olarak görüntülenebilmesine olanak sağlamaktadır. Lojistik sektöründe AG kullanımı aşağıda yer alan videoda gösterilmiştir.

Video: Lojistik Alanında Artırılmış Gerçeklik Kullanımı

Kaynak: https://www.youtube.com/watch?v=9wv9k_sslcı, Erişim Tarihi:17.04.2015

Videoda yer alan AG lojistik uygulaması, aynı zamanda SAP fabrika yönetim sistemiyle entegre çalışarak anlık stok bilgisi de sunabilmektedir.


[1] https://anahtar.sanayi.gov.tr/tr/news/artirilmis-gerceklik-ar-uygulamalarindaki-gelismeler-gunluk-hayatta-kullanimi-%e2%80%93-ii/1933, Erişim Tarihi 05.02.2015.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

WordPress.com’da bir web sitesi veya blog oluşturun

%d blogcu bunu beğendi: